beats by dre cheap

ŽALFIJA ILI KADULJA

Žalfija sadrži etersko ulje,Tanin ,gorke materije, smolu,gumu,fosforne i oksalne kiseline,zatim asparagin i pentazon.
U narodnoj medicini list Žalfije se koristi kao čaj protiv znojenja,naročito kod tuberkoloznih bolesnika,kao oprobano sredstvo za bolesti usta,ispiranje grla i masiranje desni.
Kod klimanja zuba (paradentoza),sviježim lišćem se trljaju zubi.List Žalfije liječi razne bolesti jetre i bubrega,reumatizma,proljeva,grčeva u želucu i razne ženske bolesti (uglavnom menstrualne smetnje) i bolesti živaca tj.nervno drhtanje.

Sok od lista žalfije pomiješan s medom,služi za ublažavanje kašlja.Pretjerana upotreba žalfije može štetiti.Veća doza od 15gr. lišća može izazvati poteškoče,lupanja srca,nesvijestice i grčeve a uzrok tome je Tujin.
Na našim livadama raste i tzv. Divlja Žalfija koja nema nikakvo ljekovito dejstvo ali liči na ljekovitu Žalfiju pa se često ubere nedovoljnim poznavanjem bilja pogrešna.

Čaj od Žalfije:
1,5g (kašikica) isjeckanog lista žalfije preliti jednom šoljom ključale vode i poslje 5 minuta procijediti,piti više puta tokom dana.
Za ispiranje grla: 2 kašikice lista žalfje preliti šoljom ključale vode i ostaviti 5 minuta pa piti.
Korisiti se i protiv zadaha,gdje je potrebno samo prožvakati listove žalfije.
p.s. Uzmite 3 grama sušene žalfije i pomiješajte sa 100ml. vode i kad sve to fermentira poprskajte s tim rastvorom baštu i kupusne uši ili vaši če nestati.

Ljekoviti Dnevnik
http://ljekovitidnevnik.blogger.ba
16/07/2009 20:43